Tekstblog

Kicksen

Een van de schoonste woorden: kicksen. Voor wie het niet kent: kicksen zijn voetbalschoenen, maar niet alle voetbalschoenen zijn kicksen. Kicksen zijn zwart. Zwarte voetbalschoenen zijn helaas een zeldzaamheid geworden op de voetbalvelden. Fuchsiaroze,kanariegeel: alles mag, zolang het maar niet effen zwart is.

Het veteranenvoetbal is een gunstige uitzondering, daar zijn kicksen nog heilig. Af en toe vloekt iemand in de kerk: in het team waarin ik tot voor kort mijn sprintjes trok en dat wij met gevoel voor understatement ’35+-elftal’ noemden, waagde onze spits het op een dag om op knaloranje kunstgrasschoenen aan de aftrap te verschijnen. De tegenstander vroeg zich verbijsterd af hoeveel no-go-momenten de beste man in het aankoopproces gemist moest hebben en of het überhaupt reglementair wel was toegestaan.

Als je een schelp tegen je oor houdt, ruik je de zee. Haal je je kicksen van zolder, dan ruik je dauwgras, vermengd met klei en krijtstreep.

Kicksen zijn van leer en bij voorkeur oud en ingedroogd, met de wittig uitgeslagen indruk van de grote teen als een heuveltje zichtbaar. Kicksen zijn niet getooid met namen als Nike Mercurial Victory DF CR7 of Adidas ACE 17.2 Primemesh Firm, maar heten Adidas Mundial, Puma King of Quick Classic. Als je een schelp tegen je oor houdt, ruik je de zee. Haal je je kicksen van zolder, dan ruik je dauwgras, vermengd met klei en krijtstreep.

De bij voorkeur stalen schroefnoppen (die tikken zo lekker op de tegelvloer in de kleedruimte) hebben hun langste tijd gehad en in het naadje tussen zijneus en zool heeft zich op het punt waar de bal wordt geraakt een toefje vergeeld gras vastgezet. Kicksen hebben altijd lange veters die ten minste eenmaal om de schoen heen worden gebonden. Het spreekt enorm in het voordeel van kicksen als zij een verhoogd enkelstuk hebben. En dan niet zo’n modieus Christiano Ronaldo-colletje, maar een robuuste ‘Patrick-kraag’.

Ook al heb ik mijn kicksen aan de wilgen gehangen, ik prijs mij gelukkig dat ik ze nog steeds op zolder heb staan, naast de geeloranje en azuurblauwe voetbalschoenen van mijn zoon en dochter. Af en toe ga ik even ruiken.

Heb je zelf ook een woord dat jou tot in je haarvaten beroert? Laat het mij weten, liefst met uitgebreide toelichting.
Kicksen zijn voetbalschoenen, maar niet alle voetbalschoenen zijn kicksen.

Jeroens Bureau is lid van Redactieprofs.

Een flexibel netwerk van senior freelance tekstschrijvers
die hun kennis en ervaring bundelen.