Tekstwerk

Kijkjes in keukens

Ik ben nieuwsgierig van aard en daarom is het fijn om mijn geld te verdienen met het optekenen van verhalen. Verhalen van mensen die iets heel slims hebben gedacht, die iets vinden of voelen, die ergens naartoe willen of juist willen terugkijken. Vaak zijn het mooie, inspirerende gesprekken die me bijblijven.

Zo mocht ik voor Dienst Justitiële Inrichtingen een reportage schrijven over terugkeren na een burn-out. Ik sprak met een grote, sterke kerel. Op een ochtend zette hij zijn fiets in het fietsenhok en wist hij: ik kan niet gaan werken. Een jaar was hij eruit. Voor hetzelfde verhaal ging ik mee op Recovery-training, waar mensen met PTSS in de natuur stapje-voor-stapje aan herstel bouwen. Onder leiding van trainers die het onverteerbaar vinden dat collega’s na een burn-out of PTSS soms definitief afhaken. Diep onder de indruk stapte ik na afloop weer de auto in.

Andere koek: voor ICTU mocht ik Kim Spinder interviewen. Zij helpt organisaties met innoveren. Op haar manier. Niet door de geijkte paden te bewandelen, maar door als een piraat te ‘muiten’.

Innovatie moet beginnen met de vraag welk probleem je eigenlijk voor wie moet oplossen, vindt Kim. Klinkt als een open deur, maar ze is verbaasd hoe vaak die vraag juist niet gesteld wordt:

“Denk aan alle sharepointprojecten binnen de overheid, die steevast mislukken omdat ze niet aansluiten op de behoeften van gebruikers. Vaak wordt het over de organisatie uitgerold en moeten mensen op knoppencursus. Daar krijgen ze keurig uitgelegd waar de knoppen voor dienen, maar niet hoe je ze in het werk moet gebruiken. Laat staan dat ze er wat aan hebben.”

Is het op te lossen probleem helder, begin dan gewoon met een experiment. Zoek daarvoor een groepje enthousiastelingen op:

“Zorg vooral dat je het leuk hebt met elkaar, want dat trekt andere enthousiastelingen aan. Dit werkt veel beter dan dat je mensen op functie bij elkaar zet, want dan krijg je gedoe. Vaak hoor je bijvoorbeeld: ‘Het is wel belangrijk dat Communicatie ook aanhaakt’, terwijl die afdeling daar misschien helemaal niet op zit te wachten: het is al druk genoeg. Wijs vooral ook geen ‘commissie van wijze mannen’ aan, want die gaan alleen maar schieten op al je ideeën en dat is totaal niet interessant. Het gaat erom dat wat je doet zin heeft voor de mensen voor wie je het doet.”

Lees het volledige verhaal van Kim Spinder over innovatie (op ICTU.nl): “Weg met het plan van aanpak. Gewoon beginnen”

Een greep uit andere verhalen waarover ik de afgelopen tijd schreef: maatschappelijk verantwoord inkopen, biokatalyse, waterbeheer, voedselveiligheid, wendbaarheid in organisaties, emoties op het werk, betere patiëntenzorg, ICT in verkeer en transport, cyber security, de AVG, varkenswelzijn… Heerlijk, om in zoveel keukens een kijkje te mogen nemen.

Jeroens Bureau is lid van Redactieprofs.

Een flexibel netwerk van senior freelance tekstschrijvers
die hun kennis en ervaring bundelen.