Tekstwerk

Krijgen je bacteriën een internetaansluiting?

Doordat de natuur geen stem heeft, gaat er in onze moderne samenleving van alles flink mis, betoogt futuroloog Edwin Gardner. Hij vindt het de hoogste tijd voor de volgende historische emancipatiegolf: van alles dat behalve de mens ook leeft. En dus ook de miljarden bacteriën in ons maagdarmstelsel, die voor een groot deel ons gevoel en gedrag bepalen.

Gardner sprak tijdens de Inspiratiedag die ICTU elk jaar organiseert. Een paar dagen daarvoor mocht ik hem interviewen. Zijn pleidooi voor een Internet der Levende Dingen lees je in mijn artikel op ictu.nl: Zijn onze bacteriën straks aangesloten op internet?

Nationale ombudsman: burger heeft recht op fatsoenlijke digitale overheid

Ook voor ICTU interviewde ik Reinier van Zutphen. Als Nationale ombudsman beschermt hij ons tegen onbehoorlijk bestuur van de overheid. Die overheid functioneert steeds meer digitaal. Van Zutphen volgt deze ontwikkeling kritisch en trekt regelmatig aan de bel als het burgerperspectief uit het oog verloren wordt. En dat gebeurt regelmatig als mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd en de menselijke maat volledig lijkt te zijn zoekgeraakt. Toch is hij positief over de toekomst, zo lees je in mijn artikel: De burger heeft recht op een fatsoenlijke digitale overheid.

Jeroens Bureau is lid van Redactieprofs.

Een flexibel netwerk van senior freelance tekstschrijvers
die hun kennis en ervaring bundelen.