Schrijfcoaching

Artikelen over transitie naar circulaire samenleving, Wageningen University & Research

Hoe ver zijn we met de noodzakelijke overgang naar een circulaire en biobased samenleving? Daarover ging de driedaagse conferentie Circular@WUR. Voor, tijdens en na deze conferentie verzamelde ik de opinies en ideeën van vele wetenschappers en politici. Inclusief een uitgebreide conferentiesamenvatting in het Nederlands en Engels. Een kort fragment hieronder:

De circulaire samenleving is allang niet meer een idee van een paar wetenschappers en activisten

Het besef dat we snel afscheid moeten nemen van de lineaire samenleving zoals we die kennen, is inmiddels op grote schaal ingedaald. “De circulaire samenleving is allang niet meer een idee van een paar wetenschappers en activisten”, onderstreept Arthur Mol, rector-magnificus van Wageningen University & Research (WUR), aan het begin van zijn openingswoord. De geschiedenis geeft ons hoop, benadrukt hij: “In historisch perspectief zijn lineaire systemen slechts een kleine hapering; de fossiele economie bestaat nog maar tweehonderd jaar.”

Grenzen aan lineaire groei

Mol wijst erop dat de Brits-Amerikaanse econoom Kenneth Boulding al in 1966 waarschuwde dat er grenzen zijn aan exponentiële lineaire groei. Sindsdien schort het niet aan goede voornemens. Zo stond het Nationaal Milieubeleidsplan van de Nederlandse overheid al in 1989 bol van de ideeën voor meer circulariteit. Toch is het nog niet gelukt de barrières te overwinnen. “Er is te lang gekeken naar materiaalstromen en technische oplossingen alleen”, verklaart Mol.

Inmiddels moet de wereld vaart maken met de transitie naar een circulaire samenleving. Als aftrap voor het congres somt Mol een aantal vragen op die daarbij spelen: “Hoe ontwerpen we circulaire systemen? Langs welke routes kunnen we de transitie maken? Met welke neveneffecten moeten we rekening houden, zoals een andere leefstijl? Maar ook: in welke situaties blijft ‘lineair’ in de toekomst de voorkeur behouden? Hoe dan ook: tijd doet ertoe: we kunnen geen tweehonderd jaar meer wachten.”

Jeroens Bureau is lid van Redactieprofs.

Een flexibel netwerk van senior freelance tekstschrijvers
die hun kennis en ervaring bundelen.