Schrijven

Projectbeschrijving Impact Magazine, Dienst Justitiële Inrichtingen

In Impact, jaarlijks magazine van Dienst Justitiële Inrichtingen, vertellen leveranciers samen met DJI’ers hoe zij bijdragen aan de maatschappelijke opdracht: gedetineerden na vrijlating aan het werk krijgen. Maar ook hoe zij samen de ecologische voetafdruk van deze grote overheidsorganisatie kunnen verkleinen. Dit levert elke keer weer inspirerende verhalen op. Ik heb er hieronder één geselecteerd:

Back on track (uit IMPACT Magazine 2021) 

Trainer en acteur Rinco van der Baan van Buro Acting ontwikkelde een training voor jongeren met een detentieachtergrond. Deze jongeren worden door CurrentWerkt naar een betaalde baan geleid. “Het is mooi om jongeren zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel te kunnen meegeven.” 

“Ik zit nog na te genieten”, zegt eigenaar Hilal Makhoukhi van uitzendbureau CurrentWerkt aan het begin van het gesprek. Trots toont hij de bokaal die hij de dag ervoor uit handen van burgemeester Aboutaleb ontving als winnaar van de Nieuwe Heldenprijs, de Rotterdamse onderscheiding voor het bedrijf met de grootste maatschappelijke impact. 

Hilal heeft zelf een detentieachtergrond en besloot op een zeker moment zijn frustratie, woede en teleurstelling om te zetten in brandstof. Vier jaar geleden richtte hij CurrentWerkt op, een uitzendbureau voor mensen met een detentieachtergrond. 

Verkeerde afslag 

Rinco van der Baan werkt al dertig jaar in opdracht van DJI, eerst als trainingsacteur die speciaal gecast werd voor de rol van boefje (“Dat scheen ik goed te kunnen”). Later zette hij een eigen acteursbureau op. In opdracht van het Opleidingsinstituut van DJI traint hij DJI-medewerkers bijvoorbeeld in het omgaan met weerstand en agressie. Toen hij in het kader van een aanbesteding voor DJI moest aangeven of hij ook iets kon teruggeven aan de maatschappij, nam hij contact op met CurrentWerkt. “Zelf heb ik ook ooit op het punt gestaan een verkeerde afslag te nemen in plaats van rechtdoor te gaan. Ik voel de pijn, het gevoel onrecht te worden aangedaan, de worsteling.” 

Zelfcontrole 

In de training Back on Track laat hij een groep jongeren werken aan hun zelfcontrole: “Hoe kun je effectief communiceren als je het ergens niet mee eens bent en voorkom je dat ergens een kantoor binnenstormt om je verhaal te doen? Ik laat ze ervaren hoe ze hun gedachten kunnen sturen, welke rol ademhaling en spierspanning spelen en laat zien wat non-verbale communicatie doet. De training sluit ik af met het ijsbad, als metafoor om je over je koudwatervrees te zetten.” 

Ook binnen de muren? 

De klik met de jongens was onmiskenbaar, zag ook Hilal. Hij ziet dan ook graag dat de training van Rinco een vaste plek krijgt in het traject dat hij zijn jongeren aanbiedt. Maar hij ziet meer mogelijkheden: “Waarom doen we dit ook niet binnen de muren van de inrichting om gedetineerden alvast te laten ervaren wat er op hen afkomt als zij weer buiten staan en een baan moeten zoeken?” 

Rinco: “Kom maar op!” 

Jeroens Bureau is lid van Redactieprofs.

Een flexibel netwerk van senior freelance tekstschrijvers
die hun kennis en ervaring bundelen.