Het landbouwbeleid moet op de schop, legde Marijke Kuiper, onderzoeker bij Wageningen Economic Research, mij uit. Willen we ons houden aan de akkoorden van Parijs (en vooralsnog wil Nederland dat), dan moet het op productie gestuurde, beleid plaatsmaken voor beleid gericht op gezonde consumptie. Dat is goed voor het klimaat, goed voor de voedselzekerheid in de wereld én goed voor de gezondheid van mensen. En dat zijn er over een paar decennia ruim 9 miljard.
Gaan we op deze voet verder, dan kan er een dikke streep door ”Parijs”
Wat nu als we dat niet doen? Dan kan er allereerst een dikke streep door onze klimaatambities. De voedselprijzen rijzen dan de pan uit, omdat er minder landbouwgrond beschikbaar is voor voedselproductie, terwijl de wereldbevolking groeit. Doordat de niet-westerse wereld steeds meer vlees en zuivel wil, wordt er een steeds groter beslag op schaarse hulpbronnen gelegd en warmt de aarde verder op. En obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten zal ook in andere delen van de wereld flink toenemen. Lees verder: Laten we ons met consumptiebeleid naar een gezonde planeet eten.