Wat onderscheidt een goede tekstschrijver van een iets minder goede collega? Niet het aantal toetsaanslagen per minuut. Ook niet het vermogen om een tekst foutloos op te leveren, want dat is een basisvoorwaarde (natuurlijk kan er soms een foutje doorheen slippen). Nee, een goede tekstschrijver heeft betere ideeën dan een iets minder goede tekstschrijver. Ideeën voor het aaneenrijgen van woorden waardoor er een kraakhelder, overtuigend of ontroerend verhaal ontstaat. Voor een invalshoek die de lezer niet verwacht, maar des te verfrissender vindt. Of voor die alleszeggende kop en dat pakkende intro boven een artikel, waar je publiek geen verweer tegen heeft.
Het vervelende van ideeën is dat ze op ieder moment naar boven komen borrelen. Je gaat 7 kilometer rennen en ter hoogte van die ene bocht bij het kanaal schiet je een werkelijk sublieme gedachte te binnen. Je wordt wakker van gesnurk naast je en ‘pats’: briljant idee. Je wisselt van rijbaan en beleeft een moment van volmaakte helderheid.
Je wordt wakker van gesnurk naast je en ‘pats’: briljant idee
Goeie ideeën komen vaak totaal ongelegen ons brein binnen. En zo snel als ze komen, verdwijnen ze. Hoe hou je ze vast?
In haar 10 Rules of Writing geeft de Canadese schrijfster Margareth Atwood ons een paar handige tips. 1: neem een potlood mee aan boord van een vliegtuig. Want een pen kan lekken. Nog beter: neem 2 potloden mee voor het geval de punt van potlood 1 breekt (tip 2). Tip 3: zorg dat je altijd iets bij je hebt om op te schrijven. Papier voldoet volgens Margareth aan de eisen. Gebruik in uiterste nood een stukje hout om mee op je arm te schrijven.
Goeie tips natuurlijk. Maar wat doe je als je je geliefde niet midden in de nacht wakker wil maken omdat je licht nodig hebt om je idee op te kunnen schrijven? En wat als je een stomvervelende vergadering niet kan onderbreken? In zijn podcast How to grab great ideas (without using your hands) op Copyblogger.com onthult auteur Damian Farmworth twee effectieve technieken om ideeën vast te houden.
De eerste techniek is: blijf het idee in je hoofd herhalen, over and over again. Tot je het kunt opschrijven in je schriftje of je device. Goed advies, want herhaling is essentieel om informatie van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen te verplaatsen.
Farmworths tweede aanbeveling is: neem een leeg papier of een leeg scherm voor je. En begin gewoon met schrijven. Active writing, noemt hij dat. Je gaat in je gedachten terug naar de route die je liep toen je het idee kreeg. Over het fietspad, langs het hockeyveld, door het tunneltje en ter hoogte van het dierenasiel de bocht om naar het lange stuk langs het kanaal. Blijf schrijven en het idee keert terug in je brein, brokje voor brokje. Tot het weer volmaakt is.
En wanhoop niet als het niet meteen lukt. Vertrouw op het proces.