Tekstwerk

‘Zoveel meer vertrouwen’

SailWise organiseert al meer dan 40 jaar uitdagende watersportactiviteiten voor mensen met een beperking. Dat doen ze vanuit vier volledig aangepaste en rolstoeltoegankelijke locaties in Nederland. Deelnemers waarderen deze vakanties enorm, zo blijkt uit hun reacties. Maar wat is nu precies de meerwaarde ervan? Gaan ze zich beter voelen? Neemt hun zelfvertrouwen toe? En draagt deelname aan watersport ertoe bij dat zij dagelijkse uitdagingen beter aankunnen?

SailWise heeft de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research gevraagd te onderzoeken of hun watersportactiviteiten echt meerwaarde hebben. Die vraag heeft geleid tot verschillende onderzoeken van Wageningse studenten. Hun bevindingen zijn gebundeld in een boekje, waarvoor ik de teksten schreef.

‘Dat ik in staat was om zoveel te zeilen, heeft me zoveel meer vertrouwen gegeven. Vooraf had ik niet verwacht dat ik zoveel kon’

Een van de conclusies: deelname aan watersport biedt mensen met een beperking meer dan alleen een ‘onvergetelijke vakantie’. Ze beïnvloedt ook de zelfredzaamheid, het zelfvertrouwen en de stressbestendigheid. En ze draagt ertoe bij dat mensen hun eigen lichaam weer leren accepteren.

Zorgelijk is dat de decentralisatie van de zorg ertoe heeft geleid het PGB vaak niet meer kan worden gebruikt om deelname aan dit soort actieve vakanties te financieren (en een verblijf op een vakantiepark, gek genoeg, dan weer wel)…

De volledige publicatie: De meerwaarde van watersportactiviteiten voor mensen met een beperking.

Jeroens Bureau is lid van Redactieprofs.

Een flexibel netwerk van senior freelance tekstschrijvers
die hun kennis en ervaring bundelen.